جلسه دوم: هاست چیست؟ راهنمای جامع انتخاب بهترین هاست
تصور کنید اینترنت یک شهر بزرگ در دنیای تکنولوژی است و شما میخواهید در آن یک خانه بسازید. برای خرید این خانه شما باید ابتدا یک خانه بخرید تا بتوانید در ادامه کارهای ساختوساز خود را انجام دهید. این خانه در اینترنت، هاست نام دارد. هاست به کاربران امکان فعالیت و بهاشتراکگذاری محتوا در فضای اینترنت را میدهد و دارای انواع مختلفی است.
از سرعت، امنیت و پایداری گرفته تا امنیت و پشتیبانی میتوانند باتوجهبه هاست انتخابی شما متفاوت باشند. پس بیاید تا اول بدانیم هاست چیست و سپس با بررسی انواع هاست به شما کمک کنیم تا مناسبترین خود را پیدا کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
هاست وبسایت چیست؟
وب هاستینگ (Web Hosting) یا میزبانی وب به معنای اجاره یا خرید فضایی برای قراردادن یک وبسایت در شبکه جهانی وب است. این فضا در حقیقت برای ذخیره دادههای وبسایت مانند HTML، CSS، تصاویر و سایر دادهها استفاده میشود. زمانی که کاربری وارد سایت شما میشود، این دادهها از سرور به مرورگر کاربر ارسال شده و در صفحه او نمایش داده میشود.
اما سرور دقیقاً چیست؟ سرور کامپیوتری است که سایر کاربران وب را از هر کجای دنیا به سایت شما متصل میکند. همانطور که از نام آن پیداست، ارائهدهندگان خدمات میزبانی وب سرورها، اتصالات و خدمات مرتبط را برای میزبانی وبسایتها دارند. آنها با ارائه انواع برنامههای میزبانی، طیف نیازهای میزبانی را از وبلاگهای کوچک تا سازمانهای بزرگ پوشش میدهند.
چرا به هاست نیاز داریم؟
- دسترسیپذیری: با داشتن یک هاست، وبسایت شما ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته در دسترس کاربران قرار میگیرد.
- ذخیرهسازی دادهها: با داشتن هاست تمامی دادههای مربوط به وبسایت شما مثل ویدئوها و تصاویر در پایگاهداده ذخیره میشود.
- امنیت: شرکتهای هاستینگ معمولاً اقدامات امنیتی لازم را برای محافظت از دادههای شما انجام میدهند.
بدین ترتیب، هاست وبسایت این امکان را برای شما فراهم میکند تا بدون قطعی و به طور پیوسته در دسترس کاربران قرار بگیرد.
انواع اصلی هاست
همانطور که گفتیم، هاست یا همان خانه شما در اینترنت انواع مختلفی دارد و هر کدام از هاستها ویژگیها و امکانات مختلفی را در اختیار سایت میگذارد. بدین ترتیب، انتخاب هاست مناسب میتواند به همان اندازهای که طراحی سایت و سئو اهمیت دارد مهم باشد.
هاست میتواند تأثیر مستقیمی بر روی سرعت، امنیت و از همه مهمتر موفقیت سایت شما داشته باشد؛ بنابراین پیش از خرید هاست بیاید تا با انواع هاست آشنا شویم و ویژگیهای هر یک را بدانیم تا بتوانید بهترین انتخاب را برای سایت وردپرسی خود انجام دهید.
هاست اشتراکی (Shared Hosting)
هاست اشتراکی یکی از مقرونبهصرفهترین و رایجترین نوع میزبانی وب است. در این نوع هاستینگ چندین وبسایت بر روی یک سرور مشترک قرار میگیرند. همانطور که گفتیم هاست یک خانه در اینترنت است. حالا با هاست اشتراکی، شما میتوانید یک اتاق از این خانه را اجاره کنید و با دیگران هم خانه شوید.
در هاست اشتراکی منابع سرور مانند پهنای باند، پردازنده، حافظه RAM بین وبسایتهای این سرور تقسیم میشود. ازاینرو درصورتیکه سایت شما هنوز در روزهای ابتدایی خود است این گزینه برای شما مناسب خواهد بود.
سرور مجازی خصوصی (VPS Hosting)
سرور مجازی خصوصی (Virtual Private Server) نوعی میزبانی وب است که در آن یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی تقسیم میشود. سپس هر سرور مجازی بهعنوان یک سرور مستقل عمل میکند. در سرور مجازی کاربر میتواند سیستمعامل موردنظر خود را نصب و تنظیمات شخصی خود را پیادهسازی کند. در این نوع هاست، منابع سرور به طور مجزا میان سرورها تقسیم میشود و عملکرد بهتر و کارایی بیشتری نسبت به هاست اشتراکی دارد.
سرور اختصاصی (Dedicated Hosting)
در هاست اختصاصی، منابع یک سرور به طور اختصاصی فقط و فقط به سایت شما اختصاص مییابد و شما کنترل کاملی بر منابع سرور، نرمافزارها و تنظیمات دارید. این نوع از وب هاستینگ بیشتر مناسب وبسایتهایی با ترافیک بالا یا نیازهای ویژه مثل امنیت فوقالعاده است و هزینه بالاتری نسبت به سایر انواع هاست دارد.
سرور ابری (Cloud Hosting)
هاست یا میزبانی ابری نوعی از میزبانی وب است که در آن منابع محاسباتی، ذخیرهسازی و شبکه از طریق اینترنت بهعنوان یک سرویس در دسترس قرار میگیرد. به عبارت سادهتر، بهجای این که شما یک سرور فیزیکی را خریداری و نگهداری کنید، منابع موردنیاز خود را از یک ارائهدهنده خدمات ابری اجاره میکنید.
این نوع هاست به کاربران اجازه میدهد تا منابع موردنیاز خود را بدون نیاز به ساخت و نگهداری زیرساخت محاسباتی خود به کار گیرند. منابعی که استفاده میشوند در چندین سرور پخش شده و احتمال خرابی ناشی از نقص سرور کاهش مییابد.
آشنایی با انواع هاست
اما آنچه خواندید یک دستهبندی کلی از هاست بود و برای خرید بهترین هاست برای سایت خود شما نیاز به آشنایی با انواع جزئیتری از هاست دارید. ازاینرو در ادامه با هم به انواع هاست بر اساس ویژگیها و قابلیتهایی که به شما ارائه میدهند میپردازیم.
انواع هاست بر اساس کاربرد
در ابتدا شما باید بدانید چه کاربردی را از هاست انتظار دارید. انواع هاستها بر اساس کاربرد به شکل زیر دستهبندی میشوند:
هاست پرسرعت
هاست پرسرعت، بیشترین سرعت را برای وبسایت شما فراهم میکند و یکی از باکیفیتترین انواع هاست است. این نوع هاست معمولاً بر روی سرورهای بسیار قدرتمند و سریع قرار گرفتهاند.
هاست لینوکس
هاست لینوکس به میزبانی وبسایت شما در یک سرور مبتنی بر سیستمعامل لینوکس گفته میشود و یکی از هاستهای پرکاربرد به شمار میرود. لینوکس یک سیستمعامل متنباز و بسیار محبوب است که به دلیل امنیت بالا، پایداری، انعطافپذیری و هزینه پایین، به طور گستردهای در سرورها استفاده میشود.
هاست پایتون
هاست پایتون به میزبانی وبسایتهایی گفته میشود که با زبان برنامهنویسی پایتون توسعه یافتهاند. به عبارت سادهتر، این نوع وب هاستینگ، محیطی را فراهم میکند که در آن پایتون به طور کامل نصب شده و پیکربندی شده است تا بتوانید پروژههای پایتونی خود را بدون هیچ مشکلی اجرا کنید.
هاست ویندوز
Windows Hosting یکی دیگر از میزبانیهای رایج برای وبسایت است. این نوع هاست با سروری که سیستمعامل ویندوز بر روی آن نصب شده وبسایتها را میزبانی میکند و به طور خاص برای وبسایتهایی که با تکنولوژیهای مایکروسافت مانند ASP.NET، ASP Classic، و .NET Framework توسعه یافتهاند، مناسب است.
هاست ایمیل
هاست ایمیل یا میزبانی ایمیل سرویسی است که به شما امکان میدهد تا با استفاده از نام دامنه اختصاصی خود، حسابهای ایمیل شخصی یا شرکتی ایجاد کرده و سپس ایمیلها را با نام یا برند تجاری خود ارسال و دریافت کنید. پیشنهاد میکنیم درصورتیکه سرور اختصاصی دارید یا ایمیل تجاری ندارید، حتماً از این هاست بهعنوان تکمیلکننده سایت خود استفاده کنید.
هاست دانلود
هاست دانلود به فضایی برای ذخیرهسازی فایلهای پرحجم و سنگین روی وبسایت اشاره دارد. شما میتوانید درصورتیکه قصد دارید تعداد زیادی فایل ویدئو یا عکسهای حجیم را بر روی وبسایت خود و برای دانلود کاربران قرار دهید، از این هاست استفاده کنید.
هاست بکآپ
هاست بکآپ نوعی از هاست است که وظیفه پشتیبانگیری از اطلاعات وبسایت شما را برعهده دارد. با داشتن این هاست، در صورت بروز اتفاقات یا مشکلاتی برای سایت دادههای شما حفظ میشود و اطلاعات از بین نمیروند؛ بنابراین، پس از این که وبسایت خود را راهاندازی کردید، حتماً به طور مداوم از اطلاعات خود بکآپ بگیرید.
انواع هاست بر اساس موقعیت جغرافیایی
سرورهای هاست در دیتاسنترهایی که شرایط نگهداری هاست را فراهم میکنند نگهداری میشوند و این دیتاسنترها در موقعیتهای جغرافیایی مختلفی قرار میگیرند.
هاست ایرانی
هاستهای ایران توسط دیتاسنترهای داخل ایران میزبانی میشوند. درصورتیکه مخاطبان و کاربران اصلی شما در داخل ایران هستند، پیشنهاد میکنیم از هاستها با موقعیت ایران استفاده کنید؛ زیرا سرعت بیشتری دارند و تجربه کاربرپسندتری را ارائه میدهند.
هاست خارج
دیتاسنترهای هاست خارج، در موقعیتهای جغرافیایی خارج از ایران قرار دارند. اگر قصد خرید هاست خارج از ایران را دارید، هاستهای اروپا میزبانی بهتری برای سایتهای ایرانی دارند و سرعت خوبی را ارائه میدهند.
ویژگیهای یک هاست مناسب چیست؟
هاستی که برای وبسایت خود انتخاب میکنید، به طور مستقیم بر عملکرد سایت و موفقیت آن در نتایج گوگل تأثیرگذار است. ازاینرو یک هاست خوب باید ویژگیهایی داشته باشد که بتواند نیازهای وبسایت شما را برآورده کند.
بنابراین، ویژگیهای یک هاست خوب که در هنگام خرید باید در نظر داشته باشید عبارتاند از:
۱– آپتایم بالا
آپتایم به میزان زمانی گفته میشود که وبسایت شما در دسترس کاربران است. یک هاست خوب باید آپتایم بسیار بالایی (نزدیک به 99.9%) داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که کاربران همیشه میتوانند به سایت شما دسترسی پیدا کنند.
۲– سرعت بالا
سرعت لود وبسایت یکی از عوامل مهم در تجربه کاربری است. یک هاست سریع باعث میشود تا وبسایت شما سریعتر بارگذاری شود و کاربران رضایت بیشتری داشته باشند.
۳– پشتیبانی فنی قوی
در هنگام انتخاب سایت برای خرید هاست، حتماً از داشتن پشتیبانی ۲۴ ساعته و حرفهای مطمئن شوید. پشتیبانی از این منظر اهمیت دارد که در صورت بروز هرگونه مشکل، بتوانید بهسرعت با پشتیبانی تماس بگیرید و مشکل خود را حل کنید.
۴– فضای ذخیرهسازی کافی
فضای ذخیرهسازی کافی برای فایلهای وبسایت شما ضروری است؛ بنابراین ابتدا حجم دادههای موردنظر برای بارگذاری را در نظر بگیرید و سپس هاست را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید با افزایش حجم فایلهای سایت، نیاز به فضای بیشتری خواهید داشت.
۵– پهنای باند
پهنای باند به میزان دادهای گفته میشود که در یک بازه زمانی مشخص میتواند منتقل شود؛ بنابراین در انتخاب هاست این موضوع را نیز حتماً در نظر داشته باشید؛ زیرا یک پهنای باند مناسب برای جلوگیری از کندشدن وبسایت در هنگام افزایش ترافیک ضروری است.
۶– امنیت بالا
امنیت وبسایت یکی از مهمترین عواملی است که با هاست ارتباط دارد. یک هاست خوب باید از سیستمهای امنیتی قوی برای محافظت از دادههای شما در برابر حملات هکری استفاده کند.
از کجا هاست بخریم؟
برای خرید هاست شما گزینههای مختلفی پیش روی خود دارید که میتوانید با سرچ کردن خرید هاست آنها را پیدا و با هم مقایسه کنید. بهطورکلی ارائهدهندههای هاست کیفیتهای مختلفی دارند. برخی از ارائهدهندههای هاست عبارتاند از:
- ایران سرور: یکی از بزرگترین و قدیمیترین شرکتهای ارائهدهنده هاست در ایران با امکانات گسترده و پشتیبانی قوی.
- لیمو هاست: شرکتی با تمرکز بر هاست وردپرس و ارائه خدمات باکیفیت بالا.
- سون هاست: شرکتی با قیمتهای رقابتی و امکانات مناسب برای وبسایتهای کوچک و متوسط.
علاوه بر این موارد، سایت نت افزار نیز یکی از شرکتهای ارائهدهنده هاست است که کیفیت و خدمات سطح بالایی را ارائه میدهد.
قیمت هاست چقدر است؟
هزینه هاست باتوجهبه امکانات و نوع آن متفاوت است. پهنای باند، موقعیت جغرافیایی، فضا، رم و.. همه از عواملی هستند که میتوانند قیمت هاست را تغییر دهند. شما میتوانید با مراجعه به ارائهدهنده موردنظر خود قیمت هاست را مشاهده و بررسی کنید.
جمعبندی
هاست خانه شما در اینترنت است و هرچه در انتخاب آن دقت و وسواس بیشتری به خرج دهید، خانه بهتری نصیب شما میشود. در این مقاله از ترا لرن خواندیم هاست چیست و چه انواعی دارد تا بتوانید با مقایسه انواع هاستها بهترین آن را برای سایت وردپرسی خود انتخاب کنید.